Onbegrip bij psychische problemen
Er komt steeds meer op ons af en wij worden als mens psychisch in het nauw gedreven. Een klein probleem kan vaak voor een mens in het dagelijks functioneren
daarom al grote gevolgen hebben. Helaas blijkt er in de praktijk vaak onbegrip bij psychische problemen.
Onlangs hoorde ik iemand tijdens een lunch vertellen dat hij het belachelijk vond dat zijn zwager, met een werkweek van slechts 20 uur, door zijn werk burn-out is geraakt. Ik heb mij bewust niet in het gesprek gemengd maar even aangehoord hoe een leek, die blijkbaar nog nooit met een burn-out is geconfronteerd, tegen dit fenomeen aankijkt. Het fenomeen burn-out door werk dus. Blijkbaar stond hij niet alleen en waren collega’s het met hem eens.
Dat geeft mij echt te denken. Hoeveel mensen zouden net zoals deze man tegen iemand met een burn-out aankijken? Of andere psychische aandoeningen? Aan deze lunch tafel zaten hooguit 10 mensen en minstens 5 personen deelden dezelfde mening.
“Joh… burnout door het werk? Hij werkt maar 20 uur per week, geef mij zo een korte werkweek!” zei een collega aan de andere kant van de tafel. Blijkbaar hebben ze het idee dat je 100 uur per week moet draaien voordat je opgebrand raakt, maar niets is minder waar.
We zijn té druk tegenwoordig
Helaas is er geen formule of urendrempel die je als referentie kunt gebruiken. Volgens de cijfers zijn er zat mensen die met een korte werkweek toch burnout raken. Het werk, de invulling daarvan en de ontspanning is eerder bepalend en niet het aantal gewerkte uren. Maar dit idee leeft bij veel mensen. Natuurlijk… je moet eerst ziek zijn geweest voordat je iemand goed kunt verzorgen.
Ook een veel gebruikte zin die maar snel moet verdwijnen is de uitspraak dat van hard werken nog iemand is dood gegaan. Waar is deze uitspraak op gebaseerd? Er zijn genoeg mensen geveld door een werkgerelateerde aandoening. Bovendien zijn dit soort zinnetjes voor perfectionisten funest. Een schouderklopje zou veel beter zijn. Vervolgens heb ik bij een aantal mensen, die bijvoorbeeld na een Burn-out weer aan het werk zijn gegaan, een rondvraag gedaan en merkte aan hun reacties iets bijzonders…
Onbegrip bij psychische problemen op het werk
Volgens alle geïnterviewde is er namelijk geen 100% begrip of passende hulp. Ten eerste voelen de meeste zich onvoldoende gehoord en ten tweede
is er toch vaak onbegrip.
Goede uitleg stress en depressie door Witte Hoogendijk
Onbegrip bij psychische problemen en hulp op het internet
Bovendien ben ik eens gaan kijken bij de geestelijke hulpverlening op het internet. Hoe staat het daar met de kennis over bijvoorbeeld Burn-out? Blijkbaar slaagt u daar al snel en bent u nog sneller genezen. Maar is dat ook zo?
Burnout door werk?
Er wordt geadverteerd dat u in een paar stappen of weken weer helemaal de oude bent! Ik vind deze uitingen bijzonder gewaagd zeker als je als patiënt nog niet gezien of gehoord bent. Maar blijkbaar bent u in een paar behandelingen genezen. Persoonlijk ben ik van mening dat een Burn-out zeer ingrijpend is die zelfs langdurende of zelfs blijvende gevolgen kan hebben. Maar meer hierover in mijn andere blog. Laten we voor nu proberen meer begrip voor de ander op te brengen. Psychische problemen of een burn-out zie je helaas niet aan de buitenkant. Een burn-out begrijp je pas als je ermee te maken hebt gehad. Dat kan je jezelf zijn een familielid of partner. Herstel en rust is enorm belangrijk. Je bent nooit in een paar weken opgebrand en de aanloop ernaar toe kan wel een proces van jaren zijn. Verwacht dan ook niet dat je na 2 maanden rust weer de oude bent.