Stress als sluipmoordenaar

stress
Stress.. Iedereen heeft er tegenwoordig mee te maken, als individu, maar ook met anderen om ons heen. Het is bijna normaal geworden, maar we rennen met z’n allen maar door. Tijd is geld en onze tijd is schaars en dus kostbaar. Zo vliegen wij van de opvang naar ons werk en van ons werk naar de supermarkt. Tussendoor komen nog de uitstapjes plus sociale contacten inclusief sportschool en onze telefoon zorgt dat we in contact zijn. Je moet van goede huizen komen wil je geen stress ervaren in onze huidige westerse samenleving en wij zijn de laatste jaren steeds harder gaan rennen. Maar wat doet dit met je? En wordt je er nou blijer van?

In deze blog ga ik het volgende behandelen:

  • Stress en maar druk zijn
  • Liever eraan onderdoor dan een stapje terug doen
  • Wat is stress?
  • Stress niet herkennen
  • Hulp bij…

Stress en maar druk zijn. Als u een bekende tegenkomt en vraagt hoe het hem of haar gaat, is de kans groot dat als antwoord krijgt; “druk.” Want wat zijn wij allemaal zoooo druk. Ik vind het een antwoord van niks, want wat is “druk”? Alsof het goed met je gaat door maar “druk” te zijn. Ik denk dat dan hoog tijd wordt om ruimte te maken en beter te gaan plannen.

Zo werd een kennis van mij opgenomen in het ziekenhuis doordat hij teveel hooi op zijn vork had genomen. (Lange werkdagen met stress. Lekker druk dus!)
Hij kwam om 17:00 op de hartbewaking terecht en was om 2:00 ‘snachts compleet in paniek omdat hij de volgende dag zakelijke afspraken had staan. Mijn woorden drongen niet tot hem door. Zag hij de ernst niet?

Liever eraan onderdoor dan een stapje terug doen

Laten wij eerlijk zijn. We willen vooruit en liever niet achteruit. Ons huis, carrière en inkomen moet een stijgende lijn vertonen. Pas als ons lijf het opgeeft door alle bordjes hoog te houden, beseffen we dat er iets mis is. Althans… bij sommige. Burn-out komt steeds vaker voor en er zijn mensen die er niet van leren. Ik vergelijk het altijd met een blauw computerscherm. Eerst gaat de computer problemen geven en op een gegeven moment crasht deze. De computer kan dan in veilige modus worden opgestart. Dit is de fase waarin mensen van hun levenswijze kunnen leren. Ze krijgen dan een nieuwe kans. Maar dan heb je ook een categorie die alles negeert en vrolijk met de oude levensstijl doorgaat. De computer krijgt met een blauw scherm.

Wat is stress?

Stress is dat je lichaam in opperste staat van paraatheid staat. Vroeger was dat tijdens de jacht of een gevecht zeer handig. Het kon het verschil tussen leven en dood betekenen. Alleen rennen wij nu niet meer in een berenvel rond en hebben wij de hele dag stress. Stress op het werk, stress in het verkeer, stress door allerlei meldingen op onze telefoon. Ons lichaam is daar niet op berekend en het gevolg is dat we ziek worden. Het is zelfs mogelijk dat mensen constante stress gaan ervaren ook al is de stressoorzaak al lang verdwenen. Chronische stress dus. Stress als sluipmoordenaar en als dat niet wordt aangepakt, kan het je lichaam echt schade toebrengen.

Stress niet herkennen

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die stress niet herkennen? Hoe kan dat nou? Je zou toch zeggen dan gejaagdheid, tintelende vingers, weinig tijd voor je zelf, last van je maag etc… toch zaken zijn die iemand moet doen beseffen dat hij of zij stress heeft?
Helaas… Een mens kan gelukkig veel en een van die dingen is om door te gaan.

Het verhaal van “Janneke”.
Janneke is een hard werkende moeder die in Amsterdam woont. Zij draait het huishouden, werkt 48 uur per week en heeft weinig tijd voor zichzelf over. De tijd die ze over heeft, spendeert zij aan haar moeder. Moeders claimt Janneke volledig. Janneke heeft weinig liefde van haar moeder gehad en probeert nog steeds liefde van haar moeder te krijgen. (ook al is Janneke 38) Dus als moeder ergens heen wilt, staat taxi Janneke voor haar klaar. Hetzelfde geldt voor: Als haar moeder haar verhaal kwijt wilt (ze is nogal eenzaam), de TV het niet meer doet, de was gedaan moet worden, formulieren moeten worden ingevuld, problemen, etc etc…

Op een dag trekt janneke het niet meer en wordt ze van de weg gehaald.

Aangezien Janneke de liefde maar niet beantwoord krijgt doet ze telkens meer haar best om haar moeder te pleasen. Alleen heeft Janneke weinig tijd en op haar werk worden de dagen langer. Ze vermoed namelijk dat ze op het punt staat promotie te krijgen. Tandje erbij dus.

Janneke woont wat verder van haar werk. Elke dag laveert ze in de file tussen bed en werk en combineert ze haar drukke agenda met het gezinsleven. Daar tussendoor moet ze haar moeder bezoeken en helpen. Een enorme klus voor Janneke die ook nog eens zeer perfectionistisch is. Op een zeldzame vrije dag als Janneke op weg is naar haar moeder belt haar werkgever op om te zeggen dat er een grote opdracht binnen is. Ze moet direct komen!

Halverwege de A2 besluit Janneke snel te keren en belt ze haar moeder af. Haar moeder is teleurgesteld en dat legt een druk op Janneke. Janneke wil haar moeder niet teleurstellen namelijk. Ze heeft er last van…
Daar bovenop wordt ze gebeld door een leraar op school vanwege een incident met haar zoon. Haar hart bonst als een gek en ze stapt flink op het gas. Eerst snel langs school en dan snel door naar het werk denkt ze. Ze kan het dan makkelijk redden maar moet dan wel doorrijden.

Janneke heeft die ochtend niet ontbeten. Te weinig tijd en een drukke agenda waar ze geen invloed op heeft.

Haar hoofd draait op volle kracht. Ze wil zeker geen gezeur op school want er zijn al 2 waarschuwingen geweest. Snel rijden en even schakelen dus! Terwijl ze (te) hard rijdend een stuk file omzeilt over een parkeerplaats, gaat er verderop bij de afrit een bord “stop politie” aan. Waarschijnlijk was dit haar, wat ze niet besefte, dure redding. Een dikke beuring plus waarschuwing haalde haar uit haar de onmogelijke race. Terwijl de agent een uitleg en reprimande geeft breekt Janneke
en valt ze huilend over haar stuur. Die dag heeft ze zich bij de arboarts gemeld.

Janneke haar verhaal is niet echt uniek. Ik denk dat dit verhaal voor vele wel herkenbaar is. Veel mensen racen de hele dag. De kunst is om “nee”te zeggen
en soms even de voet letterlijk van het gas af te halen. Janneke had op de parkeerplaats namelijk bijna een overstekend kind geraakt! Gelukkig ging het goed maar Janneke had dit in al haar stress niet eens opgemerkt. (De naam is ivm de privacy veranderd in Janneke.)

Professionele hulp door bedrijfs of huisarts…

Als je uitvalt, bijvoorbeeld door een burn-out, zul je te maken krijgen met adviezen. Adviezen van een bedrijfsarts, psycholoog, hulpverlener of wellicht een
goede vriend(in) Opmerkingen of aanbevelingen zoals:

  • 1 Zorg dat je weer in een ritme komt
  • 2 Ga lekker bewegen/sporten
  • 3 Houd een dagboekje bij

m.i. zaken waar je te weinig mee kan.

Bent u door dat dagelijkse ritme niet overspannen geraakt? Er is totaal geen bewijs dat ritme in uw leven stress-verlagend is. Denk maar aan de hamster in zijn rad.
Elke dag om 7 uur opstaan als advies meegeven aan iemand die thuis zit met een burn-out zodat hij zijn ritme houdt is belachelijk! Complete onzin! De hele dag dingen “moeten” met de wetenschap dat het morgen weer hetzelfde is, kan voor sommige ook enorm stressvol zijn. Hetzelfde geldt voor het advies om te gaan sporten! Tuurlijk is bewegen goed maar het verplicht gaan sporten kan ook weer een druk opleggen. Ga dan liever naar buiten en rustig wandelen!!! In uw eigen tempo en wanneer u dat wilt. Want de natuur in is wel ontspannend. Een dagboekje bijhouden? ach u weet het vast wel…

Zonder spanning leven wordt moeilijk maar u kunt er zelf veel aan doen. Niemand heeft een passende oplossing maar u heeft maar 1 leven en vul die niet met spanningen. Het is zo zonde. Sommige spanningen kan je inderdaad niet voorkomen, maar andere wel. “dicht bij jezelf blijven” is een bekende kreet, maar je kan er wel iets van leren. Vaak maken wij ons druk om niets! Ons stress-systeem wordt tegenwoordig te makkelijk en snel geactiveerd.

Hoe vaak heb je je druk gemaakt en viel het uiteindelijk wel mee? Denk maar eens terug naar je verleden. Grote kans dat je veel momenten kan herinneren dat het
uiteindelijk allemaal wel meeviel. Onthoud ook dat je je nergens druk om moet maken waar je toch geen invloed op hebt. Dat scheelt al weer.

Tot de volgende blog.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll naar boven